5 правила за изучаване на английски език

Публикувано от admin 15/08/2016 0 Коментари

1.             Не учете граматика поне в началото

Това правило може би звучи странно за тези, които сега са се записали на курс по английски, като втори език, но това е едно от най-важните правила. Ако искате да завършите успешно изпитите, тогава учете граматиката. Обаче, ако желаете свободно да говорите на английски, тогава, опитайте да научите английския без наизустяването на граматически правила. Ученето на граматиката единствено ще Ви забави и ще предизвика дезориентация. Ще се замисляте върху правила при съставянето на изречения, вместо естествено да произнесете изречението като натив спикър. Не забравяйте, че само малка част от хората, които говорят на английски знаят повече от 20% от граматическите правила. Много от учещите английски език, като втори език, знаят по-добре граматиката, отколкто натив спикърите. Искате да рецитирате дефиницията на каузативния глагол, или да говорите свободно на английски?

2.             Учете и повтаряйте фрази

Много хора изучават лексиката и се опитват да подредят много думи, за да оформят правилно изречение. Ако знаете 1000 думи, можете да не умеете да сътворите едно правилно изречение. Обаче, ако знаете една фраза, то с нея ще можете да съставите стотици правилни изречения.

Не превеждайте

Когато искате да съставите изречение на английски, не превеждайте думите от български език. Редът на думите в изречението в повечето случаи е коренно различен. Вместо това, научете фрази и изречения, за да не се замисляте върху думите, които произнасяте. Говоренето следва да става автоматически. Друг проблем при превеждането се състои в това, че ще се измъчвате да вмъквате граматическите правила, които научихте. Превеждането и замислянето върху граматиката, за да съставите изречение на английски е грешно действие, което трябва да избягвате.

 

3.Четенето и слушането НЕ Е достатъчно. Упражнявайте говоренето на това, което чувате.

Четенето, слушането и говоренето са най-важните аспекти при изучаването на език. Единственият критерий, за да комуникирате свободно на английски език е говоренето.

Проблем номер 1

Не е ли странно, че в училищата по цял свят, учениците първо започват от четенето, после писането, по-нататък слушането и накрая преминават към говореното?
Проблем номер 2

Много хора умеят единствено да четат и разбират чуваното, тъй като само това упражняват. Обаче, за да владеете свободно на английски, трябва да упражнявате говореното. Не се ограничайте само до слушането. Изказвайте на глас материала, който слушате и упражнявайте това, което чувате. Упражнявайте произнасянето на глас, докато това се превърне в естествено за Вашия мозък и уста.

  

4. Английска среда

Способността да говорите не английски не е свързана с това, колко бистър ум имате. Всеки може да научи какъвто език пожелае. Това е доказан факт! Всеки от нас може да говорите поне на един чужд език. Независимо от това, дали сте интелигентен, или Ви липсва умствена мощ, Вие сте в състояние да говорите поне на един чужд език.

Можете да постигнете това, благодарение на постоянен контакт с езика. В България постоянно чувате български и говорите езика. Сигурно сте забелязали, че много хора, които знаят английски, са тези, които са учили в езикова гимназия. Те умеят да говорят на английски, не защото са ходили на такова училище, а защото са прекарвали доста време в среда, в която са имали постоянен контакт с англоговорящи хора.

Има хора, които са учили английски в чужбина, но не са усвоили материала. Това се случва, тъй като са ходили на англоезично училище, но не са намерили приятели в тази страна и не са упражнявали английския си.
Не трябва да отпътувате за друга страна, за да се научите да говорите свободно на английски. Единственото, което трябва да направите е да попаднете в англоезична среда. Можете да постигнете това, като се уговорите с приятелите си, че ще говорите само на английски. Можете да носите със себе си iPod и непрестанно да слушате английски фрази.

 

5. Учете от подходящи материали

Популярното твърдение, че „Повторението е майка на знанието“ е крайно неистинско. Повторението довежда до това, че всичко, което упражнявате се превръща в навик. Ако упражнявате неправилно изречение, същото ще произнасяте съвършено по неправилен начин. Затова, важно е да учите английски от материал, който е добре познат от повечето хора.

Ученето на английски с приятел, за който английския не е роден език, има своите плюсове и минуси. Трябва да си дадете сметка, че това ще Ви позволи да упражнявате и ще доведе до взаимна мотивация и подсказване на основните грешки. Възможно е, обаче, да приемете грешни навици един от друг, ако не сте сигурни, кои изречения са правилни, а кои не. Затова, по-добре използвайте времето, когато сте с приятел за повтарянето на правилните фрази, които сте научил по-рано.