По пътя на аромата

Публикувано от admin 06/03/2016 0 Коментари

Малко известен факт е, че оригиналните парфюми, които използваме всеки ден са преживели много метаморфози, а също така са извървели дълъг път до нашите домове. Ако днес е повече от лесно да се сдобием с качествени маркови парфюми, то в миналото нещата са стояли по много по-различен начин. 
Парфюмите започват своя поход до домовете ни преди повече от 4 хиляди години. В древен Египет жена химик е изобретила първият парфюм. За това свидетелстват древни писания. Също така доказателство за това, че корените на днешните мъжки парфюми и дамски такива са много стари, са открити в Кипър. Археолози са открили колби и шишенца за парфюми на повече от четири хиляди години. 
Парфюмите били любими на фараоните в древен Египет, а по-късно и на древните гърци и римляни. Всички те смятали, че когато използват парфюми те се приближават до боговете, като в древна Гърция и Рим са използвали парфюмите, като мазило за масажи, в банята, а също и за създаване на комфорт при сексуален акт. 
Парфюмите били забранени от църквата по време на средните векове. Причината била, че според духовниците от онези времена, парфюмите излъчвали твърде съблазнителни аромати, а според тях, те подтиквали хората към съгрешения. Тогава спасения парфюмите намерили в арабските страни. Там не само били използвани често, но дори били развити и обогатени с нови аромати. По това време арабските физици, химици и учени се стремели към познание в различни сфери. В опитите си да направят лекарство за всички болести с помощта на розови листенца, те създали така наречената „розова вода”, която по-късно покорила Европа. 
В Европа парфюмите се завърнали по време на Ренесанса. Тогава те стъпили на Стария континент и по-специално в домовете на аристократите и заможните представители на обществото. Манията към парфюмите била толкова силна, че Франция и Италия бързо се превърнали в основни производители на маркови парфюми, като по това време парфюмерийният бизнес се превръща в индустрия за милиони. 
Днес всеки от нас се наслаждава на оригинални парфюми, като много от тях се рекламират от различни звезди в световен мащаб.