Характеристики на работата на LED лампи при ниски температури

Публикувано от admin 18/11/2021 0 Коментари

 

Факт е, че повишените температури съкращават живота на светодиодите и осветителните тела, базирани на тях. Сферата на възможно най-ниските температури е по-малко проучена, но различните модели LED лампи в тази област ви позволяват да вземете информирано решение при избора на лампи за външни зимни условия.

 

LED работа при нормални условия

 

Преминаването на електрически ток през светодиода го нагрява и това обстоятелство принуждава разработчиците да предприемат мерки за отстраняване на топлината. Отделянето на топлина на единица светлинен поток от LED кристали е значително по-малко от това на лампите с нажежаема жичка, но това обстоятелство е сериозен проблем за LED осветителните тела с висока мощност. Втората страна на този проблем е температурата на околната среда. Повишената му стойност се наслагва върху нагряването на LED кристала и причинява неговата светлинна и функционална деградация. По този начин увеличаването на работната температура на LED кристал от 25 до 50 ° C три пъти намалява експлоатационния живот на LED лампата.

 

LED и неговата издръжливост при ниски температури

 

Намалената работна температура е фактор за светодиода, който повишава безупречната му работа до неизвестни досега стойности. Доказан факт са данните, че при температура на корпуса под 20°C животът на LED кристалите надхвърля 100 000 часа, което е повече от 11 години непрекъсната работа. По-нататъшното намаляване на температурните условия на работа на светодиода и източниците на светлина, базирани на него, води до пълно отсъствие на деградация на светлинния поток на кристалите. Научните експерименти не са разкрили времеви промени в каквито и да било светлинни характеристики при температури на кристала под 0 ° C.

 

 Конструктивни характеристики на нискотемпературно LED осветително тяло

 

В допълнение към положителното влияние на нискотемпературните фактори върху работата на самия светодиод има няколко характеристики, които влияят върху работата на LED лампите, а това значително влияят на тяхната цена:

 

1. Комбинацията от ниски температури на околната среда и нейните по-високи стойности по време на работа на LED кристали или матрици води до ефекта на кондензация на влага от въздуха върху студените части на корпуса на осветителното тяло. При нискотемпературни източници на светлина трябва да се вземат специални мерки за източване на кондензата, без да се губи класът на защита от прах и влага;

2. Наличието на такива елементи за изглаждане на пулсациите на напрежението като електролитни кондензатори в захранващите устройства изисква от производителя да използва висококачествени продукти. Електролитът на конвенционалните кондензатори се сгъстява на студа и капацитетът на кондензатора пада. Специални, нискотемпературни серии електролити могат да работят без загуба на характеристики до температура от минус 60 ° C.

 Когато избирате метод за инсталиране на осветително тяло в студените райони, трябва да се има предвид, че светодиодите не съдържат инфрачервени лъчи в своя спектър и замръзване на лед поради валежи по долната повърхност за хоризонтално монтираните източници на светлина няма да се размразят, както се случва при източници на светлина с лампи с нажежаема жичка. Преди да закупите LED лампа с добри параметри на ниска температура, трябва внимателно да прочетете нейните характеристики.